oktober 22

Beethovens Til Elise – gratis pianonoter og instruksjonsvideo

til elise

Her har du pianonoter og instruksjonsvideo på "Til Elise" av Beethoven, et pianostykke som mange ønsker å lære seg.

Når Ludwig van Beethoven komponerte Til Elise, eller «Für Elise» som den heter på tysk, i 1810, visste han nok ikke at dette skulle bli et av verdens mest populære og mest spilte pianostykker.

Jeg vet ikke hva det er som gjør det, men ett eller annet trigger pianoelever over hele verden til å ville spille den. Det er jo en fin melodi. Men jeg lurer på om det er noe med vekslingen mellom høyre og venstre hånd som gjør den morsom å spille? Vet ikke, men det er en idé. I hvert fall ser jeg veldig ofte begeistringen i elevenes øynene når de mestrer dette.

Til Elise er delt inn i 5 deler

Til Elise er delt inn i 5 deler: A – B – A – C – A. Dette kalles rondo-form. Det er A-delen som er mest kjent og populær å spille. B- og C-delen er vesentlig vanskeligere enn A-delen. Manger lærer derfor først denne enkleste delen, og så tar de resten senere, når teknikken er mer utviklet.

Her finner du noter til A-delen på Til Elise. Dette er Til Elise slik Beethoven skrev den. Det er altså ikke noen forenkling eller nytt arrangement.

Notene og videoen er hentet fra vårt fjernundervisningskurs Lær å spille piano 1.

Vil du ha flere tips og råd til pianospillet ditt?

Fyll ut e-postadressen din under for å abonnere på kommende artikler fra Pianospot.no, Den nye Musikkskolens pianoblogg. Det er selvfølgelig gratis. Les mer her.

Adressen blir ikke videreformidlet. Du kan enkelt melde deg av i hver e-post du mottar.

Kommenter post

Velg måned og år: