juli 15

Spennende pianomusikk du kan øve på

Dette heftet er blant de mest brukte i pianoundervisningen, og fortsatt brukes den over hele verden. Bare søk på "Album für die Jugend" på YouTube, så skjønner du hva jeg mener.

I 1848 ga den tyske komponisten Robert Schumann ut en samling pianostykker som han kalte «Album für die Jugend» («Notebok for de unge», fritt oversatt). Den inneholder små, d.v.s. korte og ikke så veldig vanskelige stykker.

Hele utgivelsen, eller konseptet som vi kanskje ville sagt i dag, bygger på at stykkene skal være overkommelige og låte fint (du hører at det er en stor komponist som har skrevet musikken). Samtidig fokuserer hvert stykke på viktige musikalske og tekniske element: Anslag, framhev melodien med én finger samtidig med at resten av hånda spiller akkompagnement, melodiføring i venstre hånd, hvordan få fram musikalske stemninger o.s.v.

Jeg spilte fra denne samlinga hos pianolærerne mine, og musikken har fulgt meg videre siden det. I dag bruker vi en del av denne musikken ved skolen vår i Ålesund.

Wilder Reiter

Ett av de mest populære stykkene her hos oss er «Wilder Reiter» («Den ville rytter»). Dette stykket gir flott trening i hurtighet og staccato-spill og både høyre og venstre hånd blir brukt til melodispill.
Jeg har lagt ved en note som du fritt kan printe ut og bruke. Fin musikk å øve på i sommer.
Ikke la deg lure av at musikken er laget for barn/ungdom. For selv om den er «enkel» inneholder den utfordringer som gjør den til langt mer enn øvingsstykker for barn. Ja, du kan faktisk oppleve at pianister i verdensklasse spiller noen av disse stykkene på konsert.

Så det er bare å øve i veg. Og husk øvingsråd nr. 1: Øv sakte!

Her har du en innspilling av musikken:

Vil du ha flere tips og råd til pianospillet ditt?

Fyll ut e-postadressen din under for å abonnere på kommende artikler fra Pianospot.no, Den nye Musikkskolens pianoblogg. Det er selvfølgelig gratis. Les mer her.

Adressen blir ikke videreformidlet. Du kan enkelt melde deg av i hver e-post du mottar.

Kommenter post

Velg måned og år: