mai 06

Spotify – for godt til å være sant?

spotify

... for det kan fort bli slik med musikk og platebutikker som det ble med nærbutikkene: Vi sluttet å bruke dem, og så ble vi sjokkert over at de var nedlagt, den lørdags ettermiddagen vi bare trengte en liter melk, og det var tungvint å dra til nærmeste kjøpesenter.

Dagens blogg er ikke direkte pianorelatert.

Har man sin egen blogg, kan man gjøre som man vil… Dagens blogg er ikke direkte pianorelatert, men det er et tema som sikkert mange av leserne allerede er interessert i, så derfor tar jeg meg friheten og skriver om Spotify.

For godt til å være sant?

Noen ganger dukker det opp ting som er så bra at man tenker: «Dette er for godt til å være sant!»

Spotify er en slik ting. Her får du tilgang til «det meste» av det som er utgitt av musikk de siste 70 – 80 årene, helt gratis. Du trenger bare å få en invitasjon fra en som har et abonnement, eller du kan betale kr 99,- pr. mnd får å få ubegrenset tilgang til all denne musikken fra hvor som helst i verden. Da kan du også fritt laste ned over 3.000 låter til PC-en, over 3.000 låter til MP3-spilleren (hvis den har internett tilgang) og over over 3.000 låter til mobilen din.

Og 99 kroner pr. mnd. er jo ingen stor sum. Hva bruker du på andre småting? Det er bare å regne etter…

Og det aller flotteste med Spotify: Dette er helt lovlig. Ingen redsel for å bli tatt for fildeling, ulovlig nedlasting o.s.v.

Jeg har selv et premium-abonnement. Det betyr at jeg betaler kr 99,- pr. mnd. for å bruke hele denne tjenesten så mye jeg vil. Helt fantastisk! Hører jeg ny musikk på radio, eller elever tipser meg på band jeg ikke har hørt om: På Spotify kan sjekke det ut!

Men Spotify gir meg også et dilemma

Jeg nevnte at Spotify nesten var for godt til å være sant. For dette må jo være et inntektstap for dem som har laget musikken, og de som har investert ressurser for å kunne selge den. Eller hva?

Joda, jeg vet at det er lovlig, og at plateselskapene og artistene har gitt sin tilslutning til å delta. Men likevel…

Har du et gratis abonnement kan du jo høre musikk fra Spotify til du dør, uten å betale 5 øre for det!

Og det har da også kommet en del reaksjoner på at det bare er smuler som blir utbetalt til f. eks. artistene (de får en sum for hver gang noen spiller en av deres låter).

På den annen side er argumentet for å ligge på Spotify at flere får tilgang til musikken deres, de når rett og slett ut til et større publikum. Ren markedsføring altså.

Men likevel. Jeg hørte f. eks. at Lady Gaga i en priode var mest spilt på Spotify med rundt 1 million nedlastinger. For dette fikk hun utbetalt kr 965,- Da har folk altså spilt låtene dine 1 million ganger.

Nå føler jeg ikke noe personlig ansvar for å sørge for inntektene hverken til Lady Gaga eller andre artister, og jeg synes ikke synd på dem og deres inntektsnivå.

Men det er likevel noe i meg som sier at når jeg bruker musikken deres, så har jeg et visst ansvar.

Musikk skapes ved at flinke folk bruker sin tid og sine ressurser på å lage den og gjøre den tilgjengelig for oss som er glade i musikk. Dette koster penger. Tida som går med for komponistene kunne de ha brukt i annet inntektsgivende arbeid, de gir altså avkall på annen inntekt for å kunne lage musikk. Studiotid koster, musikere koster, distribusjonen koster, og platebutikkene i nærmiljøet sliter, og legges ned.

Men så lenge det er lovlig er det vel OK?

Ja, det er korrekt. Dette er lovlig, og de involverte aktørene har selv godkjent opplegget.

Likevel dette resonnementet for enkelt for meg. Jeg har selv en bakgrunn i musikkbransjen, og i perioder av livet har jeg og kona satt huset i pant for å kunne finansiere plateutgivelser med artister som jeg syntes fortjente å bli utgitt på en skikkelig måte. Denne bakgrunnen farger nok mine tanker om Spotify.

Jeg har ikke dårlig samvittighet for å abonnere på Spotify, men min daglige bruk har ført meg inn i en del problemstillinger som jeg etter hvert har tatt stilling til, og dette styrer min bruk av tjenesten.

Mine to små «bruker-regler»

Jeg vil utfordre deg som bruker Spotify til å tenke igjennom mine to «bruker-regler». Jeg sier ikke at du skal følge dem, men du kan jo tenke over det:

1. Jeg bruker Spotify til å høre på all slags musikk. Det er et utrolig musikkbibliotek! Og det gjør jeg med verdens beste samvittighet. Spotify kan stå på i timesvis, og jeg kan velge musikk helt etter stemning og behov.

2. Når jeg finner musikk som jeg virkelig liker, og jeg ser at jeg spiller denne musikken mye, og at den fortsatt finnes å få kjøpt, kjøper jeg CD-en. Og da prøver jeg ofte å kjøpe den eller bestille den gjennom en av de få gjenlevende plateforretningene i Ålesund.

Jeg gjør ikke dette for å være edel, eller for å sørge for at Madonna har smør til brødet.

Men jeg er litt opptatt av at det skal være mulig å lage og utgi musikk i framtida også. Som sagt – ikke for å hjelpe musikere og artister, men for at jeg selv er så forferdelig glad i musikk. Ren egoisme altså, om du vil.

Og så er det noe med at hvis jeg virkelig bruker musikken som andre har investert tid og penger i, så har jeg også råd til å betale det CD-en eller MP3-versjonen koster.

Dette gir meg som Spotify-bruker en stor fordel

Ved å bruke Spotify slik, får jeg tid til å gjøre meg kjent med musikken. Når jeg så først kjøper noe, vet  jeg at dette er musikk jeg virkelig har lyst på. Og da har jeg råd til å kjøpe den (jeg kjøpte jo musikk før Spotify også), og da har jeg også råd å betale det lille ekstra som det (kanskje) koster å kjøpe musikken fra en lokal plateforretning.

For det kan fort bli slik med musikk og platebutikker som det ble med nærbutikkene: Vi sluttet å bruke dem, og så ble vi sjokkert over at de var nedlagt, den lørdags ettermiddagen vi bare trengte en liter melk, og det var tungvint å kjøre til nærmeste kjøpesenter.

Bookmark and Share

Vil du ha flere tips og råd til pianospillet ditt?

Fyll ut e-postadressen din under for å abonnere på kommende artikler fra Pianospot.no, Den nye Musikkskolens pianoblogg. Det er selvfølgelig gratis. Les mer her.

  
Adressen blir ikke videreformidlet. Du kan enkelt melde deg av i hver e-post du mottar.

Kommenter post

Arkiv

Velg måned og år:

  
  

Siste innlegg