Men ei jente ser direkte ulykkelig ut i det hun forsiktig rekker opp hånda: “Men Finn, det er jo så gøy å spille piano, og det er jo så gøy å begynne på nye lekser…”

SISTE PIANOTIME FØR JUL

Jeg ser ut over ei gruppe10 – 11 åringer som har levert bra arbeid hele høsten. Ikke alltid like spennende piano-lekser, ikke alltid like god tid til å øve, ikke alltid like motiverte, men de har øvd og spilt leksene bra i hver eneste time.

Juleferien står for døren, og jeg forteller dem: «Nå skal dere ikke føle at dere må øve. Nå er det ferie, og dere kan ta helt fri fra nye spillelekser. Nyt dagene og kos dere. Spill piano, men spill på det dere selv har lyst å spille, uten å stresse. Og når dere kommer igjen etter juleferien, til første spilletime, kan dere få lov å si: “Sorry lærer! Jeg har ikke øvd, og jeg har alldeles ikke tenkt å spille noe for deg i dag. Jeg har nemlig hatt ferie, tenk!”

Jeg ser at de fleste smiler, nikker og synes dette var gode nyhter…

Men ei jente ser direkte ulykkelig ut i det hun forsiktig rekker opp hånda: «Men Finn, det er jo så gøy å spille piano, og det er jo så gøy å begynne på nye lekser…»

Og der og da blir jeg enda en gang minnet på det jeg vet så veldig godt fra før: Det er så mange grunner og så mange utgangspunkt for å spille piano. I denne gruppa var ferie-begrepet for noen ensbetydende med å slippe å øve på ny lekse, mens det for andre var stikk motsatt – ferie betød masse tid til å øve på ny lekse.

Så jeg endret budskapet mitt, spisset det, som det heter i dagens medieverden: «Jeg håper dere spiller mye piano i ferien, men spill på akkurat det dere selv har lyst til, enten det er musikk dere har lært her tidligere, ting dere har lært dere selv, etter gehør, eller ny lekse. Det viktigste er at dere har det kjekt ved pianoet.»

Og da så jeg at hele gruppa smilte…

Så min julehilsen til alle pianospot-lesere blir: Jula er ei flott tid til å hygge seg ved pianoet, ei flott tid til å finne vegen «back to basic», tilbake til utgangspunktet, tilbake til gleden over musikken og instrumentet, den gleden som fikk akkurat deg til å begynne å spille.

God jul!

Lær å spille piano hjemme med vår pianokurspakke