Det er mange meninger om dette. På den ene siden har du de erkekonservative som får utslett bare de kommer i samme rom som et digitalt instrument. Og på den andre sida finner du de superhippe som ikke kan spille på et instrument hvis det ikke har strømledning, 345 knapper, 15 blinkende små lys og vegg til vegg display…

Hva er hva?

Et akustisk piano er et vanlig piano, uten strøm. Lyden frambringes ved at filthammere treffer strengene når vi trykker ned en tangent.

Et digitalt piano er et elektrisk instrument. Her er lyden samplet (se neste avsnitt) fra akustiske piano eller flygel.

Sampling:

Lyden på hver tangent er et digitalt opptak fra et akustisk piano eller flygel. Når du trykker ned en tangent, for eksempel énstrøken A, spilles det av et opptak av denne tonen fra et akustisk piano eller flygel, for å si det litt forenkla.

Mekanikken (tangentene og de andre bevegelige delene) er laga slik at det skal gi et anslag og en spillefølelse som ligger så nært opp mot et akustisk piano som mulig.

Hva er best?

Jeg får stadig spørsmål, fra elever og andre, om hva som ”er best” av vanlige akustiske piano og digitale piano.

Det kan hende at du som leser dette, lurer på det samme. Kanskje du vurderer å kjøpe et instrument, og kanskje du allerede har spurt forskjellige folk: Pianister, pianolærere, musikkforhandlere, andre som spiller piano… I så fall tipper jeg at du har fått forskjellige svar fra person til person.

For det er mange meninger om dette. På den ene siden har du de erkekonservative som får utslett bare de kommer i samme rom som et digitalt instrument. Og du har de superhippe som ikke kan spille på et instrument hvis det ikke har strømledning og 345 knapper, 15 blinkende små lys og vegg til vegg display.

Men uansett alle meninger: Begge disse instrument-typene er fantastiske instrument, instrument til å bli glad i og til å kose seg med for resten av livet. Hvilken type «som er best» eller hva man skal kjøpe, avhenger av individuelle ønsker og behov.

Styrke og svakheter

Et akustisk piano har langt flere og rikere nyanser i klangen. Her er det strengene som gir lyd, og hele kassa, klangbunnen, gir resonans. Det er på samme måte som en akustisk gitar. Strengene gir lyd, men det er selve kassa eller gitarkroppen som gir klang.

Jeg hører med til dem som mener at et digitalt piano er et instrument fullt på høyde med akustiske piano.

Men likevel vil jeg advare deg: Hvis noen sier at et digitalt piano er akkurat like bra som et akustisk piano, uansett bruk, bør du være skeptisk. Et digitalt piano klarer aldri å gi nøyaktig den samme spillefølelse og klangen som et akustisk piano. Enkelt og greit. Det er to forskjellige instrument. Det betyr at for eksempel klassisk pianomusikk, på et visst nivå, krever et akustisk piano for å komme til sin rett.

Men det betyr ikke at man ikke kan spille denne musikken på et digitalt piano, eller øve den inn på et slikt instrument. Mange profesjonelle konsertpianister har slike digitale piano, eller digitale flygel som øvingsinstrument.

Jeg har selv et digitalt piano hjemme og øver på det, enten det er moderne musikk eller klassisk. Det fungerer helt utmerket.

De digitale pianoene har noen fantastiske muligheter som ikke finnes på de akustiske.

Hva med å kunne spille med hodetelefoner for eksempel?

Jeg vet litt om det: Som musikkstudent i Oslo på 70-tallet, flytta vi til en av høyblokkene på toppen av Skåreråsen. Vi bodde i 17. etasje, tror jeg det var. Jeg hadde behov for å øve noen timer hver dag, og satte mitt akustiske Schimmel piano på stua. I 4 – 5 tida på ettermiddagen var jeg klar til å øve på mine klassiske pianostykker. Først oppvarming med skalaøvelser og deretter skulle jeg i gang med Brahms, så vidt jeg husker…

Jeg holdt på å si – det er det siste jeg husker. For etter noen takter skalaøvelser, begynte et skikkelig inferno av banking i radiatorene (lurer på om det var her STOMP-konseptet ble født). Når du er i 17. etasje og det bankes i røra fra kjelleren og opp (slik hørtes det ut i hvert fall) er det en mektig opplevelse…

Jeg skjønte ikke hvorfor de banka, så jeg vurderte å gå ut på verandaen og rope at de skulle holde opp så jeg kunne høre hva jeg spilte. Men så skjønte jeg at det var meg det gjaldt. Jeg hadde spilt piano i 17. etasje i en eldre betongblokk på et tidspunkt da folk skulle sove middag! Don’t you ever do that. Det ble universitetets øvingsrom for meg etter den dagen.

Muligheten for hodetelefon er en genistrek. Jeg øver alltid med hodetelefon hjemme, hvis det er folk i huset. Ikke fordi jeg er flau av det jeg spiller. Men jeg liker ikke tanken på at kona (og naboene) skal måtte høre på at jeg terper opp igjen og opp igjen. Føler rett og slett at jeg plager omgivelsene, og da forsvinner noe av øvingsgleden.

Jeg ser det samme blant elevene mine også. Når de får tilgang til et instrument med hodetelefoner, er det mange som begynner å øve mer. De føler seg rett og slett friere når ikke foreldre eller søsken hører på.

Hvis du derfor bor slik at du risikerer å forstyrre familie og naboer, bør du vurdere et digitalt piano.

Men det er ikke bare muligheten til å bruke hodetelefoner som gjør dette til et nabovennlig valg. Du kan også skru ned lyden, hvis du vil spille uten hodetelefoner. Det kan du ikke på et akustisk. Et akustisk piano lager noe aldeles fantastisk med lyd selv om du spiller svakt. Og det er ikke sikkert at det er så populært.

I tillegg har de digitale pianoene ofte valgfrie lyder og instrument i tillegg til piano-lydene.

Og de gir deg muligheten til å spille inn musikk på den innebygde sequenseren.

Og du kan koble det digitale pianoet til PC via midi, en utrolig artig mulighet. Ikke minst hvis du lager musikk selv. (Du trenger i tilfelle et sequencer-program, samt et midi-interface, ei lita koblingsboks. Disse tingene får du hos musikkforhandleren, eller du kan kjøpe det på nettet.)

Tenk gjennom dette før du bestemmer deg:

Forhold til naboer: Hvis du forstyrrer noen, bør du vurdere et digitalt piano.

Ønsker du å kunne spille med hodetelefoner? Da må du velge digitialt piano.

Har du dårlig plass? Et digitalt piano ruver litt mindre enn et akustisk piano. Enkelte digitale piano er også mindre enn de akustiske.

Er du ute etter den klangen og spillefølelsen som et akustisk piano gir? Da bør du velge akustisk piano.

Ønsker du rett og slett et akustisk instrument? Ja, da må du velge akustisk piano.

Betyr økonomi noe? De digitale pianoene er langt billigere enn de akustiske. Du får et godt digitalpiano for under 10.000,-.

Er du ute etter et akustisk piano fordi det er et fint møbel? Riktig – da må kjøpe et akustisk piano. Jeg skal ikke mobbe – dette er selvsagt en legitim grunn til å ønske seg et instrument, og ofte er ønsket om et pent møbel en del av vurderinga når en familie kjøper piano. Men jeg anbefaler å la de musikalske brukshensyna gå foran de estetiske.

Ønsker du å kunne koble pianoet opp mot PC? Da må du velge digitalt piano.

Hvor bør du kjøpe instrumentet?

Jeg anbefaler sterkt å handle hos en bransjeforretning. De har kurante og kjente merker og de har service-muligheter hvis det oppstår problemer.

Hvis du kjøper brukt, bør du alliere deg med fagfolk før du bestemmer deg. Det gjelder både akustiske og digitale piano. Man kan ofte gjøre gode kjøp på bruktmarkedet, men det er en viss risiko forbundet med det – du vet aldri hva instrumentet har vært igjennom tidligere.

Men som sagt, har du med deg fagfolk, bør risikoen være minimal.

Hvilke instrumentmerke bør du kjøpe?

Når det gjelder akustiske, må du sjekke hva som er i markedet hos forhandlerne, og forhøre deg litt rundt. Ressurspersoner i den forbindelse kan være piano-stemmere, piano-lærere, musikere. I tillegg kan du sjekke på nettet. Men en forhandler vil normalt kun selge instrument som han går god for.

Skal du kjøpe et digitalt piano, bør du etter min mening holde deg til de kjente/store merkene: Korg, Yamaha, Roland o.s.v.

Da vi kjøpte nye klassesett med digitale piano til musikkskolen i Ålesund, testa vi det som var på markedet, og havna på Yamaha Clavinova. Følte at det var de som lå nærmest opp til spillefølelsen som du finner på et akustisk piano.

Yamaha var dessuten tidlig ute med sine digitale piano, så de har hatt mange år på å utvikle dem. I tillegg lager de også akustiske piano, og det er ikke usannsynlig at noe av teknologien i mekanikken her, har smitta over på de digitale, jeg vet ikke…

Men alle de andre merkene var very close, så det er snakk om smak og behag. (Selv har jeg en Nordstage 2 HA88 hjemme, og det er kjempebra. Har også hatt både Korg og Roland – helt topp!).

De digitale instrumentene utvikles dessuten hele tida. Så ta deg en tur til en forhandler og prøv selv.

Hvis du ikke spiller selv, kan du ta med deg en som gjør det, enten en venn, eller du kan spørre en musiker, ev. tilby noen kroner for å bli med. (Men da bør du være trygg på at han er objektiv og ikke spiller i band med butikkeieren… )