Om du spiller blås eller stryk eller synger… Fortsett med det! Men husk at det er greit å kjenne en bra pianist hvis du trenger akkompagnement…

Ja unnskyld alle dere som spiller andre instrument

Jeg er kanskje inhabil og ikke helt saklig i min vurdering, for jeg spiller altså piano!

Men fortell meg om et annet instrument enn piano, der én og samme musiker kan spille bass, rytme, harmonier, akkorder, melodi, komp, improvisasjon… Og alt dette på en gang!

Ja, man kan gjøre det på orgel sier du kanskje.

Men det skulle jo bare mangle! For det første er orgelet i tangent-familien, sammen med pianoet, og dessuten spiller organisten med beina i tillegg til hendene. På grensa til juks, spør du meg!

Og selvsagt kan keyboard og synthesizere gjøre det samme. Men that’s no big news! De er jo bare en slags speisa variant av det gode gamle pianoet. Jeg tipper at en eller annen japansk elektro-nerd i sin tid kjeda seg med pianoleksa, og satte strøm på pianoet sitt for å få litt avveksling. Dermed var nerden død og synthen et faktum. Sånn litt enkelt forklart.

Trekkspill kan også gjøre det samme. Men trekkspillet er jo bare et slags forminska piano som noen har saga over på midten, satt på høykant for så å putte en blåsebelg inn mellom de to halvdelene. Ei dum ombygging, spør du meg. Nå må man gjøre to ting på en gang for å lage musikk: både trekke og spille. Det slapp man før man saga over pianoet.

På den andre side: Hvis man absolutt ønsket å lage et instrument som skulle hete trekkspill, var dette kanskje eneste løsning?

Noen gitarister vil vel si at også deres instrument kan gjøre det samme. (Sukk.. Gitarister sier bare SÅ mye rart!) Men OK, mulig de har rett. Men hvorfor er det da så sjeldent å se en gitarist som spiller helt alene på scena? Som oftest – hvis det er en gitarist i aksjon, er der som oftest også en bassist, og gjerne en trommis, og gjerne enda en gitarist, og kanskje til og med enda en gitarist, og enda en…

Det var slik Gitarkameratene oppsto, tror jeg. Har noen hørt om Pianokameratene?

Og hvis en fiolinist skal ha solokonsert, eller en cellist, eller en sanger, eller en fløytist, eller en klarinettist eller en… Hva er det de har med seg på scena? Jo, selvsagt: I 9 av 10 tilfeller – en pianist! Det blir ikke skikkelig musikk uten. Bare se selv, neste gang ett eller annet instrument skal gjøre noe solo.

Du innvender kanskje at disse instrumentene ofte spiller solo sammen med et helt symfoniorkester. Men det viser jo bare hvor fantastisk pianoet er: Enten kan man holde en solokonsert sammen med et piano som akkompagnement, eller så må man ty til et helt symfoniorkester for å erstatte pianoet…

Så derfor – alle dere som spiller piano, keyboard og synthesizer: Dere har valgt det ultimate instrumentet. Enten du vil hygge deg alene, eller sammen med andre, enten du vil spille musikk som er flere hundre år gammel, eller du vil spille dagens musikk: På piano kan du gjøre alt sammen.

Det er bare en feil med pianoet: Det er vanskelig å ta det med seg hvis du skal spille et annet sted. Der har munnspill en klar fordel. På den annen side: Spiller du piano, slipper du å underholde ved leirbålet: «Beklager, jeg glemte instrumentet hjemme!»

Men la meg legge av meg litt usaklig piano-sjåvinisme: Det er klart at alle instrument er flotte, hver på sin måte, og det er jo summen av alle de forskjellige instrumentene vi har, som skaper variasjonen.

Så om du spiller blås eller stryk eller synger… Fortsett med det! (Men husk at det er greit å kjenne en bra pianist, hvis du trenger akkompagnement. Sorry, jeg kunne ikke dy meg! 🙂

Pianospot.no vil inneholde tanker, erfaringer, tips, øvelser, kort sagt masse ressurser for den som spiller piano, ønsker å lære å spille piano, eller rett og slett bare er glad i piano-musikk.

Så vær velkommen – heng deg på. Da kan vi blogge sammen!

Gi meg en P!

Gi men en I!

Gi meg en A!

Gi meg en …