De svakeste er ofte de viktigste… Her får du trening for 4. og 5. finger. Noter og video

Alle som spiller piano og keyboard vet det: Fjerde og femte finger, ringfinger og lillefinger, er ikke spesielt egna til å spille med. I hvert fall ikke sånn i utgangspunktet. De er de svakeste fingrene på hånda og nybegynnere prøver ofte å unngå å bruke dem, hvis ikke læreren passer på.

Men de svakeste er ofte de viktigste, og et bra piano- og keyboard-spill forutsetter at alle fem fingrene er klar til innsats når det trengs.

Her finner du noen enkle øvelser som gir effektiv trening. Øv sakte, med full kontroll på hver tone og hver finger. Alle toner skal være like sterke, og ytterste fingerledd skal treffe omtrent vinkelrett på tangenten. Pass på at ikke fingeren knekker bakover i ytterste ledd.

Etter hvert kan du øke tempoet. Men hvis du merker at du begynner å stramme muskler og sener oppover i hånda/arma, spiller du for fort. Da setter du ned tempoet igjen.

Det er fint å øve med metronom, hvis du har tilgang til det. Som du ser foreslår jeg at du begynner på et tempo rundt 65 slag pr. minutt og så kan du øke til 130 etter hvert. Men for all del – du lærer mer av å øve for sakte enn for fort!

Klikk her for å se notene.