Det enkle og åpne tonespråket, uten store akkorder, ofte bare med én eller 2 toner av gangen er både lekkert og stemningsskapende. For meg er han selve inkarnasjonen av den vakre, ofte mollstemte og lavmælte svenske folkemusikken.

Kjenner du Jan Johanssons musikk?

Enkelt musikere skaper et tonespråk og en sound som gjør at du gjenkjenner dem med en gang. Den svenske jazz-pianisten Jan Johansson er en av dem. Han døde dessverre i en bilulykke i 1968, bare 37 år gammel, men rakk å sette markante spor etter seg. LP-innspillingene hans fra 60-tallet, er for lengst utgitt på CD, og de kommer i stadig nye opplag.

Jan Johansson ga ut sin første innspilling i 1961, og fram til 1968, kom det 13 CD-er. Han skrev også mye musikk, bl. a. til Sveriges Radios Pippi Langstrømp-serie («Her kommer Pippi Långstrump, tjolahopp, tjolahei, tjolahoppsasa…»)

Jazz på svenska

Men først og fremst skapte han en egen sound gjennom sin bearbeidinger av folkemusikk, først svensk, siden også russisk og ungarsk. Hans «Jazz på svenska» fra 1963 er definitivt en klassiker, en vakker og egenartet innspilling.

Det enkle og åpne tonespråket, uten store akkorder, ofte bare med én eller 2 toner av gangen er både lekkert og stemningsskapende. For meg er han selve inkarnasjonen av den vakre, ofte mollstemte og lavmælte svenske folkemusikken. Og av en eller annen grunn tenker jeg svenske sommerlandskap når jeg hører ham spille.

Hvis du ikke kjenner denne musikken fra før, anbefaler jeg deg å sjekke ut hele innspillingen.