Mange tror at når man skal skape noe, f. eks. musikk, går man rundt og venter på at det geniale verket skal komme ramlende ned i hodet eller hvor det er slike ting skal ramle. Plutselig skal man se Lyset, og så bare er DEN fine låten der, pang – på plass!

Og hvis ikke dette skjer? Ja, da blir det ikke noe musikk, sorry!

Heldigvis (noen vil kanskje si dessverre) er det ikke slik det skjer. Joda, man kan selvsagt få ideer på denne måten, men alt kreativt arbeid er først og fremst det. Ja, altså arbeid. Hardt arbeid. Systematisk arbeid.

Jeg kjenner komponister som lever av å lage musikk. Folk som har laga låter som du garantert har hørt ørten ganger, og som du helt sikkert kan synge om du vil…

Disse komponistene forteller at de står opp om morran, spiser frokost og setter seg til instrumentet for å komponere. Noen dager går det tålelig greit og man føler seg virkelig kreativ. Andre dager er det helt stopp. Men de jobber slike dager også, enten det føles bra eller ikke.

Vi andre hører det ferdige, fine resultatet til slutt. Bare komponisten selv vet hvor lenge han har holdt på for å få det til.

Eller forfattere. Tror du at den nye romanen bare plutselig var der, fiks ferdig, bare å skrive i veg….?

Nei, det er snakk om å sette seg til PC-en og jobbe, ikke bare de dagene det er gøy, men hver dag. Ikke bare i ei uke eller to, men kanskje over år…

Uffda, sier du kanskje.

Det hørtes da fryktelig travelt ut å komponere egen musikk? Ja, du har rett – det er nok ofte det. Men hvis man ikke tar mål av seg til å bli proff i første omgang, kan man jo ta det litt mere avslappa.

Poenget mitt er: Hvis du tiltrekkes av tanken på å komponere din egen musikk, men ikke kommer noen veg, skal du ikke gi opp. Hvis det ikke løsner etter 5 min. så prøv en time til. Hvis det ikke løsner etter en dag, prøv ei uke til….

Det som skjer når du ikke gir deg, er at du prøver ut mange forskjellige ideer. Kankskje du forkaster alle sammen, men i prosessen vokser det fram ting som etter hvert blir bra, helt sikkert.

I neste artikkel skal jeg gi deg noen konkrete råd, noen kreative knagger som kan hjelpe deg til å komme i gang med å komponere din egen musikk.

Vi skal også se litt på hvordan du kan ta vare på ideene dine, slik at de ikke bare forsvinner etter hvert som de dukker opp.

Hvis du abonnerer på bloggen, får du melding når det legges ut nye artikler.

Kom igang, komponer din egen musikk!

Les også:

Låtskriving 1: Det er lov å være kreativ og lage din egen musikk

Låtskriving 1: Det er lov å være kreativ og lage din egen musikk

Låtskriving 3: Hjelp! Hvor ble det av idéen jeg hadde i går?

Låtskriving 4: Tips til hvordan du lager din egen musikk