Av og til presenterer jeg noen av mine personlige favoritter her i Pianospot. I dag står en av de aller største jazz-pianistene for tur: Canadieren Oscar Peterson.

Jeg ble kjent med musikken hans på 60/70-tallet, og siden har han vært blant favorittene. Hans blues-inspirerte måte å spille på, kombinert med en helt rå teknikk, skaper en musikk som er spesiell. Har du først trigga på ham, gjenkjenner du spillet hans!

Oscar Peterson – en virkelig virtuos

Teknikken hans går langt utenpå de fleste. Han begynte med å spille klassisk musikk. Spesielt brukte han mye tid på å øve skalaer. Han øvde 6 – 8 timer daglig, inntil han ble eldre, da reduserte han dette til «bare» to timer pr. dag.

Det er i grunn godt å høre at han øvde så mye, når du ser ham spille. Det ville vært feigt om han hadde fått en slik teknikk og suveren kontroll uten hardt arbeid…

(Som pianolærer er jeg rask med å trekke ut litt moral av denne historia, vi lærere kan jo ikke dy oss..)

Klassisk pianospill og teknikk er et uvurderlig grunnlag for alle som ønsker å bli flinke å spille piano

Det hjelper å øve

Skala er sunt, muligens litt kjedelig av og til, men sunt)

Oscar Peterson var født i 1925 og døde i 2007. På 90-tallet fikk han slag, og han ble delvis lammet. Etter hvert klarte han å trene opp igjen høyre hånda slik at han kunne spille med den. Venstre hånda var det verre med.

På grunn av dette holdt han flere konserter der han stort sett bare spilte med høyre. En kritiker sa etter en slik konsert: «Oscar Peterson med en hånd er bedre enn hvem som helst ellers som spiller med to hender».

Jeg har prøvd å finne likhetspunkt mellom de artistene og musikerne som er blitt mine personlige favoritter gjennom årene. Er det ett eller annet fellestrekk, på tvers av musikkstiler? Sagt med andre ord: Har Randy Newman, Svjatoslav Richter, Erroll Garner, de forskjellige pianistene i artikkelen om pianokonserter og Oscar Peterson noe felles, noe som gjør at jeg har trigga på musikken deres?

Ja, jeg tror det. De byr alle på seg selv, hver på sin måte. De kjører ikke safe når de spiller, men har en energi og et kreativt overskudd som treffer meg midt i hjerterota 🙂

Her har du noen video-kutt med gode gamle Oscar Peterson

Deretter har du ham fri dressur i en blues/boogie. Her er han innom diverse måter å spille piano på! Ta deg tid til å høre hele. Og husk – dette er live, ikke noe lapping og retting i studio. Slik spilte han det der og da:

Hans suverene teknikk gir ham kontroll over hver enkelt tone, ikke bare når det går fort. Noe av det flotteste med Oscar Petersons spill synes jeg er når han i enkelte parti bare spiller enkelttoner, med masse luft og rom rundt hver eneste tone, med en suveren timing og en helt spesiell dynamikk (forskjellig betoning på tonene). Denne låten, «You look good to me» er en klassiker med Oscar Petersons trio.