Keyboardet er et spennende instrument, og et rimelig alternativ for den som vil bli kjent med tangentinstrumentene. Disse 8 tipsene vil hjelpe deg til å velge riktig keyboard som du kan lære å spille med.

1. Kjøp hos en faghandler, d.v.s. en musikkforretning.

Jeg er skeptisk til å kjøpe keyboard i andre forretninger (unnskyld El-kjøp). Instrumentene kan være OK, men butikkene er ikke faghandlere.

Mitt råd er derfor – gå til en faghandler. De kan hjelpe deg å finne riktig type, og de har service hvis noe ikke fungerer som det skal.

Tillat meg: Hvis vi mener at det er positivt å ha faghandlere når vi trenger dem, må vi handle hos dem! Det er som med nærbutikkene. De døde ut fordi vi handla alle større innkjøp i større butikker. Og når vi så mangla 2 liter melk, lørdag ettermiddag, og dro til nærbutikken, ble vi sjokkert over at den var nedlagt…

Netthandel

Dette er jo aktuelt for mange. Men igjen – mitt råd er at du kjøper hos en lokal forhandler, hvis du har det i nærheten. Da kan du gå dit og få hjelp i ettertid. Er du musikkinteressert er god kontakt med den lokale musikkforretningen gull verdt! Jeg snakker av laaaang erfaring.

2. Keyboardet må ha store tangenter

Det betyr at du ikke bør satse å de små som man får kjøpt i leketøysforretninger.

3. Keyboardet må ha minst 5 oktaver.

Det betyr at du skal finne minst 6 C-er på instrumentet. Hvis du lurer på hva dette betyr, kan du spørre betjeningen. Men min erfaring er at alle keyboard hos faghandlerne i dag har minst 5 oktaver.

4. Keyboardet skal ha anslagsfølsomme tangenter (touch-sensitive).

Det betyr at når du trykker ned en tangent svakt, får du en svak lyd. Trykker du ned med større kraft, får du sterkere lyd. De aller fleste (kanskje alle?) keyboard her denne funksjonen i dag.

5. Kjøp et kjent merke

Casio, Yamaha, Roland for å nevne noen. Det er mange flere. Handler du hos en faghandler, er du vanligvis sikret at kvaliteten er OK.

6. Ikke kjøp keyboard i Syden

Der er det mye juks på elektronikk. Så en gang produkt fra Tekniks, markedsført som ”Original Tekniks Products”. Ser du stavemåten? Den kjente produsenten skriver navnet sitt slik: ”Technics”. Reklamen løy ikke, men det var ikke Technics-produkter…

7. Det må være mulig å koble en sustain-pedal til keyboardet.

En sustain-pedal tilsvarer den høyre pedalen på et piano. Når vi trykker ned den, klinger tonene videre, selv om vi slipper opp tangentene. (En sustain-pedal er ikke det første du trenger, hvis du er nybegynner. Men det kommer til et punkt der du kan trenge den, og da er det like greit at du har den klar.)

8. Husk å få med deg dette:

Stativ, hodetelefon, en sustain-pedal og ev. en OK stol. (Det er viktig å sitte i riktig høyde når du spiller. Men en vanlig spisestue stol, eller kontorstol kan gjøre susen også).

Husk å også lese vår artikkel om keyboardets mange fordeler.

Lykke til!