Du kan høre på en som snakker klokt og engasjert om et spennende emne, uten at det rører deg i det hele tatt. Så kommer det en enkel liten melodi og treffer deg rett i sjela….

Det er ikke til å unngå nå i juni: Slår du på radioen, kommer de – sommerlåtene. Melodiene som gir minner om sol, sjø, bading, ferie, fritid, gode venner. For noen er det nostalgiske minner fra gamle dager, for andre er det minner fra ferien i fjor, eller fra en solskinnsdag i forrige uke.

Jeg slo på radioen en dag, og der kom Postgirobygget med «En solskinnsdag». Min første tanke var litt i retning av «Uff, ikke den igjen da..» Men etter noen sekunder ble jeg dratt inn i stemninga, teksten og bildene den gir, melodien og soundet, og ja – jeg ble i godt humør, og nynna med på refrengene.

Musikkpolitiet vil kanskje si at dette er en banal og kommersiell poplåt…. Men nå er jeg og musikkpolitiet på kollisjonskurs veldig ofte, så jeg sier heller: «En solskinnsdag» er en veldig bra poplåt, som gjør akkurat det den skal – gir oss sommerassosiasjoner så det holder!

Musikk – den sterkeste kommunikasjonsformen?

Det er ikke tvil om at musikk er stemningsbærende – det er et språk som er mer spennende enn vi musikere kanskje tenker på til daglig.

Du kan høre på en som snakker klokt og engasjert om et spennende emne, uten at det rører deg i det hele tatt. Så kommer det en enkel liten melodi og treffer deg rett i sjela. Resultat? Humør og stemning endrer seg på sekunder. Hvis ikke det er spennende for oss som driver med musikk, så vet ikke jeg!

Ta deg noen minutter og kos deg med sommermusikk:

Her er Sommerlåten fra 1970, som fortsatt spilles daglig på en eller annen radiostasjon gjennom hele sommeren: Mungo Jerry – «In the summertime». Liksom ikke tvil om at dette er 70-tall eller? Men du verden…

Eller hva med denne?

Hva er din sommerfavoritt? Artig om du skriver en kommentar om det, eller om hvilke assosiasjoner låtene ovenfor gir deg.