Ny fingersetning?

Ny fingersetning? Vel – fingrene har fortsatt samme nummer som tidligere. Men hittil har høyre hånd spilt på de samme tangentene hele tida. Vi har brukt de fem samme tonene i alle melodiene, og hver finger har hatt en ”fast” tangent: Spilte du en C, så var det tommelen som skulle brukes, spilte du en D, var det pekefingeren o.s.v.

Men nå er det slutt på dette! Nå har vi plutselig 8 toner å holde styr på i høyre hånd, men har vi fått flere fingre? Neida – det er de samme 5 som skal gjøre jobben fortsatt! Det går veldig bra, men fra og med nå blir fingersetningen i høyre hånd viktig for alvor.
Den vil variere fra melodi til melodi, alt etter hvilke toner den består av.

Når du skal spille en tone, får du fra nå av 3 spørsmål du må besvare (etter hvert går det av seg selv, hvis du er flink å gjøre leksene dine riktig):

  1. Hvilken note er det?
  2. Hvilken tangent er det?
  3. Hvilken finger skal jeg bruke?

“Øvelse 7 – 2”

Her har du en liten øvelse for høyre hånd. Som du ser, er det den samme lille melodistrofen hele tiden, men vi spiller med forskjellige fingre hver gang.
Pass på!

Video “Øvelse 7 – 2”

Hvilke fingre skal jeg bruke nå da?

Ja, hva er det som avgjør dette?

Vi skal ikke gjøre det til noen stor sak. Det er nok å følge fingersetningen i notene, så opparbeider du de nødvendige ferdighetene etter hvert.

Men du lurer kanskje på hvorfor vi skal bruke den fingeren der og den fingeren der o.s.v.
For å si det enkelt: Det er melodien som avgjør. Hvis den beveger seg oppover i notesystemet (mot høyre på instrumentet ditt) prøver vi å ha ”ledige” fingre i den retningen. Og hvis den beveger seg nedover i notesystemet (mot venstre på instrumentet ditt), prøver vi å ha ”ledige” fingre i den retningen.

Men som sagt: Disse spørsmålene er allerede løst i notene du skal spille. Så for deg er det bare å følge den fingersetningen som står.